Parlamentin kysymys - E-5053/2009Parlamentin kysymys
E-5053/2009

Turkin lippu Pentadaktylos-vuorella

KIRJALLINEN KYSYMYS E-5053/09
esittäjä(t): Antigoni Papadopoulou (S-D)
komissiolle

Kreikan kansallispäivänä 28. lokakuuta vuonna 2003 Turkin miehitysjoukot valaisivat Kyproksen miehitetyssä pohjoisosassa jättikokoisen niin kutsutun Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan lipun, jonka he ovat kaivertaneet Pentadaktylos-vuoren kylkeen merkiksi saaren pohjoisosan miehityksestä. Nukkevaltion lippu muotoiltiin alun perin 1980‑luvulla Pentadaktylos-vuoren etelärinteeseen valkaistuin kivin, ja tavoitteena oli tuolloin, että se näkyy kaikkialle. Tällä hetkellä lippu ja siihen liitetty Kemal Atatürkin iskulause ”Ne mutlu turkum diyene” (”Mikä onni on voida sanoa olevansa turkkilainen”), peittää yli 200 000 neliömetrin alan ja se on iltaisin valaistu tuhansin lampuin. Lippu on 425 metriä leveä ja 250 metriä korkea, ja se mainitaan Guinnessin ennätystenkirjassa maailman suurimpana lippuna. On huomionarvoista, että joukko turkkilaisasiantuntijoita tulee Kyprokselle säännöllisesti huoltamaan lippua kemiallisin erikoismaalein.

Voisiko komissio vastata seuraaviin kysymyksiin:

3. Miten komissio voi sallia tällaisen lipun olemassaolon, jonka ylläpito kuormittaa tuhoisalla tavalla ympäristöä, kemiallisten aineiden käytön ympäristöstä lainkaan piittaamatta sekä järjettömän sähkön haaskauksen tällaisen talouskriisin aikana? Osoittaako Turkki sellaista ympäristön kunnioittamista, että se voisi toivoa asiaa koskevan uuden luvun aloittamista jäsenyysneuvotteluissa?

4. Millaisiin toimiin komissio aikoo ryhtyä luonnon tasapainon saavuttamiseksi ja pakotteiden asettamiseksi ehdokasvaltio Turkille seurauksena sen ala-arvoisesta käytöksestä ei ainoastaan kyproksenkreikkalaisia vaan myös ympäristöä kohtaan?

EYVL C 10 E, 14/01/2011