Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 28kWORD 41k
22 oktober 2009
E-5074/09
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-5074/09
van Antigoni Papadopoulou (S-D)
aan de Raad

 Betreft: Plaatsing Turkse vlag op de berg Pentadaktylos
 Schriftelijk antwoord 

Op 28 oktober 2003, een Griekse nationale feestdag, lichtte er op het bezette deel van Cyprus een immens grote vlag op van de zogenaamde Turkse Republiek Noord-Cyprus, die de bezettingsautoriteiten op de helling van de berg Pentadaktylos hadden aangebracht als teken van de bezetting van het noordelijk deel van het eiland. De vlag van de pseudostaat was in de jaren tachtig oorspronkelijk met wit geschilderde stenen op de zuidhelling van de Pentadaktylos aangebracht. Het belangrijkste doel was dat de vlag overal zichtbaar zou zijn. Tegenwoordig beslaat hij samen met de bijbehorende leus van Kemal Atatürk „Ne mutlu turkum diyene” (wat een geluk als je kunt zeggen: ik ben Turk ) een totale oppervlakte van meer dan 200000 vierkante meter en wordt hij 's avonds met duizenden lichtjes verlicht. Met zijn afmetingen van 250 x 425 meter is deze vlag in het Guinness Book of Records opgenomen als grootste vlag ter wereld. Hierbij zij opgemerkt dat er op gezette tijden een speciale ploeg uit Turkije naar Cyprus gaat om de vlag met speciale chemische verf te onderhouden. Ik wil de Raad de volgende vragen stellen:

1. Is de Raad op de hoogte van het bestaan van deze vlag op de genoemde bergketen van Cyprus?
2. Hoe denkt hij in deze kwestie op te treden, gelet op het feit dat:
deze daad van Turks-Cypriotische zijde een ongekende provocatie is waarmee de Cypriotische bevolking en met name de Grieks-Cyprioten dagelijks worden geconfronteerd,
daarmee wordt herinnerd aan de tragische gebeurtenissen van de Turkse invasie en de aanhoudende onderwerping van het noordelijk deel van Cyprus, waardoor de ontwikkeling van een vertrouwensband tussen de twee gemeenschappen ernstig wordt belemmerd,
dit een vijandige daad is die deel uitmaakt van de Turkse pogingen om de bezette gebieden van Cyprus te „verturksen”.

3. Hoe kan de Raad het bestaan van een vlag toestaan die, afgezien van de enorme, tijdens het aanbrengen veroorzaakte milieuschade, het gebruik van chemische stoffen en de verwoesting van het milieu, ook een zinloze verspilling van elektriciteit in een tijd van economische crisis tot gevolg heeft? Geeft Turkije dan zoveel blijk van respect voor het milieu dat het zelfs mag wensen dat het desbetreffend hoofdstuk in de toetredingsonderhandelingen wordt geopend?
4. Welke maatregelen is de Raad van plan te nemen om het milieuevenwicht te herstellen en om Turkije, een kandidaat-lidstaat, sancties op te leggen voor zijn onbehoorlijke gedrag tegenover zowel de Grieks-Cyprioten als het milieu?

Oorspronkelijke taal van de vraag: ELPB C 10 E van 14/01/2011
Juridische mededeling - Privacybeleid