Parlementaire vraag - E-5552/2009Parlementaire vraag
E-5552/2009

Maatregelen die het afgelopen jaar zijn genomen ter ondersteuning van de ontwikkeling van de ultraperifere regio's

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-5552/09
van Izaskun Bilbao Barandica (ALDE) en Ramon Tremosa I Balcells (ALDE)
aan de Commissie

Op 27 oktober jongstleden vond een bijeenkomst plaats waarbij de voorzitters van de ultraperifere regio’s van Europa hun visie hebben overgebracht aan de voorzitter van de Commissie over het steunbeleid dat de Europese instellingen zouden moeten opstellen om de ontwikkeling en het concurrentievermogen van de ultraperifere regio’s te garanderen. Op een conferentie onder voorzitterschap van de Canarische Eilanden zijn de zeven ultraperifere regio’s die Europa kent bijeengekomen. Bij deze gelegenheid is een memorandum opgesteld met een uitvoerige beschrijving van de standpunten. Hierin is de doelstelling geformuleerd van één rechtvaardig en horizontaal beleid, dat ten goede komt aan alle ultraperifere regio’s. De conferentie van ultraperifere regio’s zet zich in om het potentieel van deze regio’s optimaal te benutten en vraagt aandacht voor het feit dat het isolement en het afgelegen en het insulaire karakter van deze gebieden van invloed zijn op hun ontwikkeling.

De nadelige omstandigheden waarmee de vier miljoen Europeanen uit deze regio’s te maken hebben, zijn onderkend door de Commissie, en ook in het Verdrag van Lissabon wordt hierop ingegaan. Tot op heden behoorden de verbetering van de communicatie, de verbetering van de concurrentiepositie en de verbetering van de regionale binding tot de prioriteiten van het Europees beleid ten aanzien van de ultraperifere regio’s. In het memorandum dat op 14 oktober 2009 op de Canarische Eilanden is overeengekomen, wordt erop gewezen dat deze gebieden door hun specifieke leefklimaat een goede vestigingsplaats zijn voor onderzoeks- en ontwikkelingscentra op het vlak van klimaatverandering, farmacologie of landbouwkunde. Ook wordt gewezen op tekortkomingen in het Europees beleid door een gebrek aan financiering of een gebrek aan kennis en de gebrekkige samenhang tussen de verschillende benaderingen. Meer dan een jaar geleden heeft de Commissie aangekondigd dat zij de ontwikkeling van deze regio’s wil koppelen aan de ontwikkeling van de rest van Europa door het benutten van enkele specifieke kenmerken van de regio’s. Daarom stellen wij de volgende vragen:

Welke concrete maatregelen heeft de Commissie het laatste jaar geformuleerd om een impuls te geven aan de ultraperifere regio’s en om de nadelen zoals het isolement en de afstand om te zetten in mogelijkheden voor ontwikkeling.

Hoe analyseert de Commissie de regionale uitdagingen, zowel communautair als op wereldschaal, en hoe krijgt de wens van een volledige ontwikkeling van het potentieel van de ultraperifere regio’s vorm in de context van deze analyse?

PB C 10 E van 14/01/2011