Retur til Europarl-portal

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentariske forespørgsler og spørgsmål
PDF 27kWORD 41k
4. december 2009
E-6095/09
SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-6095/09
af Elena Oana Antonescu (PPE)
til Kommissionen

 Om: Reducering af sundhedsrisici for mindreårige, der udsættes for miljøer med cigaretrøg
 Skriftlig besvarelse 

Indførelse af lovgivning mod rygning på offentlige steder i nogle medlemsstater har vist sig at have en målbar indvirkning i forhold til reducering af passiv rygning (se doi: 10.1136/tc.2006.018119). Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er det lavest registrerede niveau af udsættelse for fine partikler (PM2.5) i luften som et 24-timers gennemsnit, hvor risikoen for at dø af hjerte-lungesygdomme eller lungekræft øges med en sandsynlighed på over 95 %, 25 milligram pr. kubikmeter luft. Undersøgelser (f.eks. doi:10.1038/sj.jes7500601) viser, at hvis der blot ryges to cigaretter i en bil, kan udsættelsen for fine partikler i luften som et 24-timers gennemsnit overstige 35 milligram.

I henhold til den nuværende lovgivning er passagerer i private biler kun beskyttet mod virkningerne af passiv rygning i en enkelt medlemsstat (Cypern). I 2002 skyldtes 79 449 dødsfald i EU passiv rygning. Passive rygere omfatter mindreårige, som ikke har noget at skulle have sagt i en sag, der påvirker deres egen sundhed. Børn og unge trækker vejret hurtigere end voksne, hvilket i et røgfyldt miljø kan medføre, at de inhalerer en større mængde røg end voksne på et tidspunkt, hvor deres krop stadig udvikler sig. Mindreårige, som er blevet udsat for røgfyldte miljøer, udgør en større del af voksne med vejrtrækningsproblemer end de, som ikke er blevet udsat for røg. Mængden af røg i private biler kan være 10 til 30 gange højere end mængden af røg i andre lukkede områder.

I lyset af ovenstående, planlægger Kommissionen da at anbefale medlemsstaterne en ensartet strategi på fællesskabsplan for at reducere denne sundhedsrisiko, idet det erindres, at ikke alle medlemsstater har vedtaget denne type lovgivning?

Forespørgslens originalsprog: ROEFT C 10 E af 14/01/2011
Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik