Parlementaire vraag - E-010052/2010Parlementaire vraag
E-010052/2010

Castratie van beerbiggen in de EU

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-010052/2010
aan de Commissie
Artikel 117 van het Reglement
Satu Hassi (Verts/ALE) en Heidi Hautala (Verts/ALE)

In de EU wordt jaarlijks naar schatting 80 procent van de mannelijke biggen gecastreerd, ofwel ongeveer 100 miljoen biggen. Er is geen medische noodzaak voor castratie, maar het wordt gedaan om het ontstaan van zogeheten berenlucht aan het vlees van mannelijke varkens te voorkomen.

In Richtlijn 2001/93/EG van de Commissie worden alle ingrepen verboden die geen therapeutisch of diagnostisch doel dienen en geen verband houden met het merken van varkens overeenkomstig de ter zake geldende wetgeving, en die resulteren in de beschadiging of het verlies van een gevoelig deel van het lichaam of in een wijziging van de botstructuur, met uitzondering van het castreren van mannelijke varkens op een andere wijze dan door het scheuren van weefsel.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft al in 2004 in een verklaring gezegd dat de chirurgische castratie van mannelijke biggen onmogelijk is zonder dat weefsel, zoals het gubernaculum testis, wordt gescheurd. Volgens de EFSA wordt Richtlijn 2001/93/EG wat dit betreft op grote schaal in de wind geslagen.

De EFSA zegt dat castratie altijd pijnlijk is voor biggen en wijst erop dat de in Richtlijn 2001/93/EG genoemde maximumleeftijd van zeven dagen voor te castreren biggen niet betekent dat pasgeboren biggen minder pijn zouden voelen dan oudere biggen. Het Finse ministerie van Land- en Bosbouw schrijft in een nota van 5 november 2010 dat „de ingreep voor de big pijnlijk is, ongeacht of de zaadleiders met een tang, met een mes of met de hand worden afgesneden. Castratie kost tijd, vermindert het welzijn van de biggen en is volgens veel producenten onaangenaam. Castratie zonder verdoving of anesthesie veroorzaakt pijn en stress bij biggen, en de biggen voelen ook na de ingreep nog pijn wanneer zij geen pijnstillers krijgen.”

De castratie van biggen met pijnlijke methoden is niet noodzakelijk. In Groot-Brittannië en Ierland bijvoorbeeld worden mannelijke biggen niet gecastreerd, in Noorwegen mag alleen een dierenarts de castratie uitvoeren door middel van een plaatselijke verdoving, en in Australië krijgen de meeste mannelijke biggen een injectie die de ontwikkeling van de testikels tegenhoudt. Toch wordt bijvoorbeeld in Finland bijna 40 procent van de biggen gecastreerd door de testikels af te scheuren zonder enige pijnstiller of verdoving.

Wat is de Commissie van plan te doen om te waarborgen dat biggen bij de castratie geen onnodig leed wordt aangedaan in de EU?

PB C 265 E van 09/09/2011