Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
PDF 41kWORD 41k
20 Δεκεμβρίου 2010
E-010628/2010
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-010628/2010
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Artur Zasada (PPE)

 Θέμα: Νέες μέθοδοι εισαγωγής εκρηκτικών σε αεροσκάφη
 Γραπτή απάντηση 

Παραθέτω με ανησυχία τις πληροφορίες που μεταδίδονται από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, απέτυχε βομβιστική απόπειρα σε πολιτικό αεροσκάφος που ταξίδευε από το Ιράκ με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν μία νέα μέθοδο: οι βόμβες είχαν τοποθετηθεί λάθρα μέσα σε ζωντανούς σκύλους που επρόκειτο να αποσταλούν αεροπορικώς προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ζώα υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την απόκρυψη των εκρηκτικών, αλλά και των πυροκροτητών, στα σπλάχνα τους. Ωστόσο, λόγω κακού χειρισμού κατά την εγχείριση, τα ζώα πέθαναν πριν από την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, πιθανότατα δεν θα είχαν προσελκύσει την προσοχή των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου. Οι γομώσεις που υπήρχαν στα σπλάχνα τους δεν θα είχαν εντοπισθεί ούτε με τη χρήση σαρωτών τελευταίας γενιάς.

Έχει η Επιτροπή επίγνωση της απειλής που συνιστά η απόκρυψη εκρηκτικών σε σκύλους ή γάτες που επιβαίνουν σε αεροσκάφη; Έχουν ληφθεί τυχόν μέτρα για τον περιορισμό, ακόμα δε και την εξάλειψη αυτής της απειλής; Έχουν εκπονηθεί μελέτες ή έχουν διεξαχθεί έρευνες εμπειρογνωμοσύνης για τον προσδιορισμό του πραγματικού μεγέθους της εν λόγω απειλής και της πιθανότητας διοργάνωσης μίας τέτοιας απόπειρας στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Πρωτότυπη γλώσσα της ερώτησης: PLΕΕ C 279 E, 23/09/2011
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου