Parlementaire vraag - E-010628/2010Parlementaire vraag
E-010628/2010

  Nieuwe methoden voor het plaatsen van springladingen aan boord van vliegtuigen

  Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-010628/2010
  aan de Commissie
  Artikel 117 van het Reglement
  Artur Zasada (PPE)

  Ik ben verontrust door informatie van de internationale nieuwsdiensten waaruit blijkt dat onlangs een bomaanslag op een burgervliegtuig dat van Irak naar de Verenigde Staten vloog, is verijdeld.

  De terroristen gebruikten een nieuwe methode. De bommen waren verstopt in levende honden die door de lucht naar de Verenigde Staten zouden worden vervoerd. De dieren hadden een chirurgische behandeling ondergaan, waarbij springladingen en ontstekingsmechanismen in hun lichaam zijn verborgen. Omdat de operaties echter niet goed waren uitgevoerd, zijn de dieren doodgegaan voordat zij aan boord van het vliegtuig konden worden gebracht. Waarschijnlijk hadden de beveiligingsdiensten van de luchthaven anders niets verdachts opgemerkt. Ook de ladingen waren waarschijnlijk niet ontdekt, zelfs niet met de nieuwste generatie bodyscanners.

  Is de Commissie zich bewust van het risico dat springladingen worden verborgen in de lichamen van honden of katten die per vliegtuig worden vervoerd? Heeft de Commissie maatregelen genomen om dit risico te beperken of te elimineren? Vindt er onderzoek plaats of wordt er deskundig onderzoek voorbereid om te analyseren hoe groot het risico op dit type bedreigingen daadwerkelijk is en hoe waarschijnlijk een dergelijke aanval is op het grondgebied van de Europese Unie?

  PB C 279 E van 23/09/2011