Tillbaka till Europarl-webbplatsen

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentsfrågor
PDF 38kWORD 23k
20 december 2010
E-010724/2010
Frågor för skriftligt besvarande E-010724/2010
till kommissionen
Artikel 117 i arbetsordningen
Oreste Rossi (EFD)

 Angående: Faran med hydrerade fetter
 Skriftligt svar 

Ny forskning vid University of Georgia visar att ett alltför högt intag av hydrerade fetter under amningstiden fördubblar risken för att barnet blir överviktigt och även leder till farlig övervikt hos mamman. Om intaget överskrider 4,5 gram per dag kan det leda till uppenbara negativa risker, och det är inte svårt att komma upp i denna nivå med tanke på varje människa i EU i genomsnitt har ett dagligt intag på 1–6 gram.

Mot bakgrund av följande fakta vill jag ställa en fråga till kommissionen:

Flera års vetenskaplig forskning har visat att hydrerade fetter ger betydande hälsoskador och att de i synnerhet ökar risken för hjärt- och kärlproblem. Man uppskattar att tiotusentals människor i Förenta staterna varje år dör till följd av hjärtsjukdomar som hade kunnat undvikas genom att ta bort hydrerade fetter från kosten.
Hydreringsprocessen ändrar egenskaperna hos fetter så att kroppen inte kan tillgodogöra sig dem. Vidare orsakar det stora störningar i det system i kroppen som reglerar kolesterolvärdena.
Det finns oerhört många industritillverkade livsmedel som innehåller hydrerade vegetabiliska fetter, bl.a. margarin, sötsaker, stekta maträtter, buljongtärningar och konserverad småpotatis.

Anser kommissionen det lämpligt att reglera den mängd hydrerade fetter som är tillåten i livsmedelsprodukter på gemenskapens territorium, för att minska förekomsten av hydrerade fetter och på så sätt skydda EU-medborgarnas hälsa?

Frågans originalspråk: ITEGT C 279 E, 23/09/2011
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy