Înapoi la portalul Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Întrebări parlamentare
PDF 26kWORD 42k
16 februarie 2010
E-0476/10
ÎNTREBARE CU SOLICITARE DE RĂSPUNS SCRIS E-0476/10
adresată de Elena Oana Antonescu (PPE)
Comisiei

 Subiect: Măsuri pentru combaterea factorilor de risc care conduc la obezitate
 Răspuns scris 

În ultimele decenii, atât în parlamentele naţionale din statele membre, cât şi la nivel european au fost votate legi care să descurajeze consumul de substanţe care pot pune sănătatea oamenilor în pericol. Publicitatea şi modul de comercializare a băuturilor alcoolice şi a tutunului au făcut obiectul unor restricţii şi condiţionări, mai ales în condiţiile în care acestea pot atrage consumatori vulnerabili, cum ar fi copiii şi tinerii. Alcoolul şi tutunul continuă să fie responsabili de degradarea stării de sănătate şi de decesul a milioane de oameni, însă după câteva decenii de politici de descurajare a fumatului, de exemplu, statisticile arată că numărul celor care fumează a scăzut, în timp ce numărul celor care cred că fumatul este un obicei dăunător a crescut semnificativ. Un alt factor de risc major pentru sănătatea consumatorilor, consumul de mâncare de tip fast-food, a înregistrat o creştere în ultima perioadă în restaurantele din statele membre, în condiţiile crizei economice.

Carta europeană privind alcoolul(1) a propus controlul cererii de alcool în rândul tinerilor, inclusiv prin taxare (articolul 4). Carta europeană privind combaterea obezităţii(2) prevede şi ea (punctul 2.4.6) posibilitatea folosirii politicilor fiscale pentru reducerea acestui fenomen îngrijorător în rândul tinerilor.

Ce rol îşi poate asuma Comisia în raport cu statele membre pentru a limita efectele produse asupra sănătăţii de consumul de alimente de tip fast-food, în vederea atingerii obiectivelor documentului susmenţionat prin mijloacele propuse în acelaşi document?

(1)EUR/ICP/ALDT 94 03/CN01
(2)EUR/06/5062700/8

 JO C 138 E din 07/05/2011
Aviz juridic - Politica de confidențialitate