Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 28kWORD 41k
22 februari 2010
E-0863/10
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-0863/10
van Konrad Szymański (ECR)
aan de Commissie

 Betreft: Discriminatie van Poolse gezinnen door het Oostenrijkse Jugendamt
 Schriftelijk antwoord 

Eind januari heeft het Oostenrijkse Jugendamt, de autoriteiten voor kinder- en jeugdwelzijn, in Wenen onder dwang een in Oostenrijk woonachtige Poolse burger (Marzena Zdębiał) haar zoon ontnomen, onder het voorwendsel dat er dringend een pedagogisch onderzoek diende te worden uitgevoerd. Beide ouders van het kind zijn Polen en de rechtbank heeft de moeder op geen enkele manier in haar ouderlijke rechten beperkt. Desondanks wordt het kind bij zijn moeder weggehouden en mag ze geen contact met hem hebben.

In verband hiermee wil ik u het volgende vragen:

1. Druist dit optreden, waarbij een ouder, die in het bezit is van al zijn ouderlijke rechten, zonder een toepasselijke uitspraak van de rechtbank zijn kind wordt ontnomen, niet in tegen artikel 9 van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind en tegen artikel 6 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens?
2. Wijst een dergelijk willekeurig optreden van deze Oostenrijkse dienst niet op discriminatie van een bepaald volk en zouden de instellingen van de EU hier daarom niet tussenbeide moeten komen?

Oorspronkelijke taal van de vraag: PLPB C 138 E van 07/05/2011
Juridische mededeling - Privacybeleid