Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 26kWORD 22k
18. maaliskuuta 2010
E-1621/10
KIRJALLINEN KYSYMYS E-1621/10
esittäjä(t): Sophia in 't Veld (ALDE) , Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE) , Alexander Alvaro (ALDE) , Nadja Hirsch (ALDE) , Renate Weber (ALDE) , Nathalie Griesbeck (ALDE) , Sonia Alfano (ALDE) ja Baroness Sarah Ludford (ALDE)
neuvostolle

 Aihe: Googlen asettaminen syytteeseen Italiassa
 Kirjallinen vastaus 

Milanon rikostuomioistuin tuomitsi 24. helmikuuta 2010 kolme Googlen johtajaa kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen tietosuojalainsäädännön rikkomisesta. Kunnianloukkausta koskeneet syytteet hylättiin. Se oli maailman ensimmäinen rikosoikeudenkäynti, jossa Google tuomittiin sisällön julkaisemisesta internetissä videoiden jakamiseen keskittyvällä Googlen alustalla. Kyseessä oli video, jossa kiusattiin autistista henkilöä.

Arvostelijat pelkäävät, että tällainen tietosuojasäännösten tulkinta voi saattaa internet-palvelujen tarjoajat vastuuseen käyttäjien teoista. Siinä tapauksessa olisi pakollista tarkastaa etukäteen käyttäjien tekojen laillisuus, mikä on vastoin verkon puolueettomuutta ja yksityisyyttä koskevia periaatteita. Tällainen julkaistun sisällön ennalta ehkäisevä valvonta asettaisi internet-palvelujen tarjoajat käytännössä samaan asemaan television ja sanomalehtien kaltaisten tiedotusvälineiden kanssa. Se voisi johtaa sananvapauden ja tiedonvälityksen vapauden rajoittamiseen internetissä.

Katsooko neuvosto, että EU:n tietosuojadirektiivi (95/46/EY(1)) ja yksityisyyttä koskeva Italian lainsäädäntö velvoittavat internet-palvelujen tarjoajia, ja sen seurauksena asettavat ne vastuuseen ennakkotarkastuksista, jotka koskevat käyttäjien luomaa tai internetissä vaihtamaa tai julkaisemaa sisältöä? Katsooko neuvosto, että lehdistön ja muiden tiedotusvälineiden tavoin internet-palvelujen tarjoajat voidaan asettaa vastuuseen palvelujen käyttäjien julkaisemasta sisällöstä? Miten neuvosto aikoo varmistaa, että verkon puolueettomuutta ja yksityisyyttä koskevia periaatteita noudatetaan?

(1)EYVL L 281, 23.11.1995, s. 31.

Kysymyksen alkukieli: ENEYVL C 138 E, 07/05/2011
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö