Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 28kWORD 23k
18 maart 2010
E-1621/10
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1621/10
van Sophia in 't Veld (ALDE) , Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE) , Alexander Alvaro (ALDE) , Nadja Hirsch (ALDE) , Renate Weber (ALDE) , Nathalie Griesbeck (ALDE) , Sonia Alfano (ALDE) en Baroness Sarah Ludford (ALDE)
aan de Raad

 Betreft: Aanklacht tegen Google in Italië
 Schriftelijk antwoord 

Op 24 februari 2010 heeft de strafrechter in Milaan drie directeurs van Google veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf wegens overtreding van de wet op gegevensbescherming — van de aanklacht wegens smaad zijn zij vrijgesproken — in het eerste strafproces ter wereld waarin Google is veroordeeld wegens de publicatie van content op internet. In dit geval gaat het om een filmpje dat is gepubliceerd op Googles platform voor het delen van filmpjes waarin is te zien hoe iemand met autisme wordt gepest.

Critici vrezen dat een dergelijke interpretatie van de wetten voor gegevensbescherming Internet Service Providers (ISP’s) verantwoordelijk kan maken voor de acties van gebruikers. Het zou daardoor nodig worden om vooraf te controleren of de acties van de gebruikers wel legaal zijn, wat strijdig is met de beginselen van netwerkneutraliteit en privacy op internet. Zulke preventieve maatregelen voor gepubliceerde content zouden ISP’s in de praktijk gelijk stellen aan media, zoals televisie en kranten, en zouden kunnen leiden tot een beperking van de vrijheid van meningsuiting en van informatie op internet.

Is de Raad van mening dat de gegevensbeschermingsrichtlijn van de EU (95/46/EG(1)) en de Italiaanse privacywet een verplichting schept voor ISP’s en hen daarmee verantwoordelijk maakt voor het vooraf controleren van aangemaakte content die wordt uitgewisseld of gepubliceerd op internet? Is de Raad van mening dat ISP’s, net als de pers en andere media, aansprakelijk kunnen worden gesteld voor content die door gebruikers wordt gepubliceerd? Hoe gaat de Raad ervoor zorgen dat de beginselen van netwerkneutraliteit en privacy worden geëerbiedigd?

(1)PB L 281 van 23.11.1995, blz. 31.

Oorspronkelijke taal van de vraag: ENPB C 138 E van 07/05/2011
Juridische mededeling - Privacybeleid