Înapoi la portalul Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Întrebări parlamentare
PDF 29kWORD 43k
6 mai 2010
E-3147/10
ÎNTREBARE CU SOLICITARE DE RĂSPUNS SCRIS E-3147/10
adresată de Elena Oana Antonescu (PPE)
Comisiei

 Subiect: Efectele produselor care conţin nanoparticule asupra sănătăţii consumatorilor
 Răspuns scris 

Numeroase produse folosite în gospodării, de la vopsele la vitamine şi cosmetice, conţin nanoparticule ale unor substanţe sau elemente chimice. Totuşi, producătorii nu au obligaţia de a preciza pe ambalaj dacă aceste produse conţin nanoparticule sau nu, pentru a face o alegere bine informată.

Unele studii ştiinţifice recente arată că expunerea la nanoparticule de dioxid de titan şi de zinc, care se găsesc în aceste produse, duce la defecte genetice şi inflamaţii care cresc riscul de a dezvolta o formă de cancer(1). Alte aplicaţii includ nanoparticulele de zirconiu şi ceriu folosite ca aditivi în materialele dentare, cele de fosfaţi de tricalciu folosite în implanturi ortopedice şi nanoparticulele de argint folosite în produsele textile. O mare parte din activitatea de cercetare, în prezent, pentru dezvoltarea de produse şi materiale noi se concentrează pe folosirea avantajelor pe care nanoparticulele ar putea să le aducă în eficienţa unui produs sau în reducerea costurilor.

Având în vedere interesul în creştere al industriei pentru folosirea de nanoparticule în produse, este important ca intrarea acestora pe piaţă să nu fie grăbită pe considerente economice înainte ca efectele asupra sănătăţii să fie suficient clarificate, pentru siguranţa consumatorilor. Exemplele de mai sus dovedesc că unele produse care conţin nanoparticule au reuşit să intre pe piaţă înainte ca studiile de specialitate să semnaleze posibilele efecte negative asupra sănătăţii.

1. Ce acţiuni a întreprins Comisia în cazul produselor care conţin nanoparticule, care deja au intrat pe piaţă şi a căror periculozitate pentru sănătate a fost pusă în evidenţă în studii ştiinţifice ulterioare?

2. A fost respectat principiul precauţiunii în cazul produselor cu nanoparticule care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii şi care au intrat pe piaţă înainte ca aceste efecte să devină cunoscute?

3. Este cadrul actual legislativ suficient pentru a adresa problemele specifice ale produselor care conţin nanoparticule sau are Comisia în vedere o iniţiativă legislativă pentru modificarea legislaţiei REACH astfel încât producătorii să fie obligaţi să specifice că produsele lor conţin nanoparticule?

(1)Benedicte Trouiller, Ramune Reliene, Aya Westbrook, Parrisa Solaimani and Robert H. Schiestl, Titanium Dioxide Nanoparticles Induce DNA Damage and Genetic Instability In vivo in Mice, Cancer Research 69, 8784, November 15, 2009, doi: 10.1158/0008-5472.CAN-09-2496.

 JO C 138 E din 07/05/2011
Aviz juridic - Politica de confidențialitate