Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
PDF 36kWORD 42k
11 Μαΐου 2010
E-3240/10
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3240/10
υποβολή: Elena Oana Antonescu (PPE)
προς την Επιτροπή

 Θέμα: Καταπολέμηση της έλλειψης βιταμίνης D
 Γραπτή απάντηση 

Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα υγείας καθώς ένα χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών όπως η οστεοπόρωση, οι καρδιακές παθήσεις, η φυματίωση, ορισμένες μορφές καρκίνου, ο διαβήτης, η παροδοντίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η χρόνια κόπωση, η κατάθλιψη, η μείωση της μυϊκής δύναμης και η αύξηση του λιπώδους ιστού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποσοστό άνω του 50 % των ενηλίκων πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D, με ορισμένα κράτη μέλη να καταγράφουν πιο υψηλά επίπεδα έλλειψης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (η Ισπανία και τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης σε σύγκριση με τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης(1)).

Τα αίτια αυτού του φαινομένου είναι πολλά και εξαρτώνται από τη γεωγραφική θέση του πληθυσμού, την ηλικία, την έκθεση στον ήλιο και τη διατροφή, και μια ολοκληρωμένη πολιτική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους ποικίλους αυτούς παράγοντες προκειμένου να παράσχει μια αποτελεσματική λύση. Γενικά, οι απαντήσεις σε αυτό το πρόβλημα βρίσκονται στα συμπληρώματα βιταμίνης D(2) μέσω φαρμακευτικών προϊόντων ή βιταμινών διατροφής.

Εξετάζει η Επιτροπή το ενδεχόμενο να προτείνει εναρμονισμένες πολιτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να μειωθεί η έλλειψη βιταμίνης D, πέραν της θέσπισης κατώτατων και ανώτατων ορίων στα συμπληρώματα διατροφής, οι οποίες επίσης θα εξέταζαν και άλλους παράγοντες που συντελούν σε αυτήν την έλλειψη;

(1)Βλ. Lips P., «Vitamin D status and nutrition in Europe and Asia», The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 103ος τόμος, τεύχη 3-5, Μάρτιος 2007, σ. 620-625, doi:10.1016/j.jsbmb.2006.12.076.
(2)Απάντηση του κ. Dalli, εξ ονόματος της Επιτροπής, στη γραπτή ερώτηση E-1346/10.

Πρωτότυπη γλώσσα της ερώτησης: ROΕΕ C 138 E, 07/05/2011
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου