Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 25kWORD 41k
11. toukokuuta 2010
E-3240/10
KIRJALLINEN KYSYMYS E-3240/10
esittäjä(t): Elena Oana Antonescu (PPE)
komissiolle

 Aihe: D-vitamiinin puutteen torjunta
 Kirjallinen vastaus 

D-vitamiinin puute on erittäin tärkeä terveydellinen ongelma, sillä D‑vitamiinin alhainen taso lisää riskiä sairastua seuraaviin sairauksiin: osteoporoosi, sydänsairaudet, tuberkuloosi, eräät syöpätyypit, diabetes, hampaanvierustulehdus, MS-tauti, krooninen väsymys, depressio, lihasvoiman heikkeneminen ja rasvakudoksen kasvaminen. Arvioidaan, että yli 50 prosenttia aikuisista kärsii D-vitamiinin puutteesta, ja eräissä jäsenvaltioissa (Espanja ja Itä-Euroopan valtiot verrattuna Pohjois-Euroopan valtioihin(1)) on todettu osuuden olevan eurooppalaista keskitasoa korkeampi.

Tähän ilmiöön on monia syitä, jotka vaihtelevat ihmisten maantieteellisestä sijainnista, iästä ja auringolle altistumisesta ravintoon, ja yhteisen politiikan täytyy ottaa huomioon näiden tekijöiden monimuotoisuus tehokkaan ratkaisun löytämiseksi. Yleensä tämän ongelmaan on esitetty ratkaisuna D-vitamiinin lisääminen farmaseuttisiin tuotteisiin tai elintarvikkeisiin(2).

Sen ohella että D-vitamiinille säädettäisiin minimi- ja maksimimäärät elintarvikkeiden lisäaineissa, suunnitteleeko komissio ehdotusta EU:n laajuisista yhtenäisistä poliitikoista sen puutteen vähentämiseksi, joilla puututtaisiin myös muihin tekijöihin, jotka vaikuttavat tämän puutteen syntyyn?

(1)Ks. Lips P., ”Vitamin D status and nutrition in Europe and Asia”, The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, Volume 103, N:o 3–5, maaliskuu 2007, s. 620–625,10.1016/j.jsbmb.2006.12.076.
(2)John Dallin komission puolesta esittämä vastaus kirjalliseen kysymykseen E-1346/10.

Kysymyksen alkukieli: ROEYVL C 138 E, 07/05/2011
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö