Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 27kWORD 40k
11 mei 2010
E-3240/10
SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3240/10
van Elena Oana Antonescu (PPE)
aan de Commissie

 Betreft: Bestrijding van tekort aan vitamine D
 Schriftelijk antwoord 

Een tekort aan vitamine D vormt een bijzonder belangrijk gezondheidsprobleem, omdat een tekort aan vitamine D in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op osteoporose, hartziekten, tuberculose, bepaalde vormen van kanker, diabetes, parodontitis, multiple sclerose, chronische vermoeidheid, depressie, vermindering van de spierkracht en groei van de vetlaag. Naar schatting heeft meer dan vijftig procent van de volwassenen een tekort aan vitamine D, waarbij in sommige lidstaten grotere tekorten worden gemeten dan het Europese gemiddelde (Spanje en de landen in Oost-Europa, in vergelijking met de landen in het noorden van Europa(1)).

Aan dit verschijnsel liggen meerdere oorzaken ten grondslag, die variëren met de geografische locatie van de mensen, hun leeftijd, blootstelling aan de zon en voeding. Een geïntegreerd beleid dient rekening te houden met de diversiteit van deze factoren om een effectief antwoord te kunnen geven. In het algemeen hebben de antwoorden op dit probleem zich vooral gericht op aanvulling met vitamine D(2) door middel van farmaceutische producten of door het toevoegen van vitamines aan levensmiddelen.

Heeft de Commissie een voorstel op het oog voor een geharmoniseerd beleid op EU-niveau ter vermindering van het tekort aan vitamine D, naast het vaststellen van minimum- en maximumwaarden in voedingssupplementen, waarbij ook aandacht wordt besteed aan andere factoren die bijdragen aan dit tekort?

(1)Zie Lips P., „Vitamin D status and nutrition in Europe and Asia”, The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, Volume 103, Issues 3-5, maart 2007, blz. 620-625, doi:10.1016/j.jsbmb.2006.12.076.
(2)Het antwoord van de heer Dalli namens de Commissie op E-1346/10.

Oorspronkelijke taal van de vraag: ROPB C 138 E van 07/05/2011
Juridische mededeling - Privacybeleid