Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
PDF 39kWORD 44k
14 Μαΐου 2010
E-3428/10
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3428/10
υποβολή: Elena Oana Antonescu (PPE)
προς την Επιτροπή

 Θέμα: Μείωση της κατανάλωσης αλατιού για την καταπολέμηση της υπέρτασης και των συναφών καρδιαγγειακών νοσημάτων
 Γραπτή απάντηση 

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει η κατανάλωση αλατιού να μην υπερβαίνει τα 5 γραμμάρια την ημέρα. Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης του αίματος και στον επιπολασμό της υπέρτασης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη(1), η μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού κατά 3 γραμμάρια θα καθιστούσε δυνατή τη μείωση του αριθμού καρδιοπαθειών κατά 120 000, του αριθμού εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 64 000 και του αριθμού εμφραγμάτων του μυοκαρδίου κατά 100 000. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού κατά 3 γραμμάρια θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα στη μείωση των καρδιακών προβλημάτων με τη μείωση κατά 50 % του καπνίσματος ή τη μείωση κατά 5 % του δείκτη μάζας σώματος στους παχύσαρκους ενηλίκους. Επίσης, αυτός ο τύπος πρόληψης θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ύψους των δαπανών υγείας κατά ποσό πάνω από 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια πρόσφατη ανάλυση άλλων μελετών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια(2) επιβεβαιώνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού συνδέεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων και καρδιοπαθειών.

Σήμερα, η μέση κατανάλωση αλατιού κατ’ άτομο ξεπερνά τα 10 γραμμάρια την ημέρα σε ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε ορισμένες χώρες.

1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για να ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται καταναλώνοντας πολύ αλάτι; Σκοπεύει να καταρτίσει πρόταση σύστασης προς τα κράτη μέλη όσον αφορά τον καθορισμό ενός εναρμονισμένου επιπέδου ημερήσιων δόσεων αλατιού σε επίπεδο Ένωσης;

2. Έχει δεσμευθεί η Επιτροπή να καταρτίσει συγκεκριμένα περιγράμματα θρεπτικών συστατικών που θα πρέπει να τηρούνται στα τρόφιμα ώστε να μπορεί να γίνεται χρήση ισχυρισμών διατροφής και ισχυρισμών υγείας; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η πρόταση και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή για να συμπεριλάβει σε αυτήν το αλάτι;

(1)Bibbins-Domingo K, Glenn CC, Coxson PG et al. Projected Effect of Dietary Salt Reductions on Future Cardiovascular Disease, New Engl J Med., τόμος 362:590-599, Φεβρουάριος, τεύχος 7.
(2)Pasquale Strazzullo, Lanfranco D'Elia, Ngianga-Bakwin Kandala και Francesco P Cappuccio. Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta-analysis of prospective studies. British Medical Journal, 2009;339:b4567, δύο: 10.1136/bmj.b4567.

Πρωτότυπη γλώσσα της ερώτησης: ROΕΕ C 138 E, 07/05/2011
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου