Înapoi la portalul Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Întrebări parlamentare
PDF 31kWORD 44k
14 mai 2010
E-3428/10
ÎNTREBARE CU SOLICITARE DE RĂSPUNS SCRIS E-3428/10
adresată de Elena Oana Antonescu (PPE)
Comisiei

 Subiect: Reducerea consumului de sare pentru combaterea hipertensiunii și a bolilor cardiovasculare asociate
 Răspuns scris 

Conform recomandărilor Societății Europene de Cardiologie, doza de sare zilnică recomandată nu trebuie să depășească 5 grame. Studiile epidemiologice arată că un consum de sare ridicat contribuie la creșterea presiunii sângelui și la prevalența hipertensiunii. Potrivit unui studiu recent(1), reducerea dozei de sare zilnice cu 3 grame ar scădea numărul bolilor de inimă cu până la 120 000 de cazuri, numărul accidentelor vasculare cerebrale cu până la 64 000 de cazuri și numărul infarctelor miocardice cu până la 100 000 de cazuri. Conform acelorași estimări, reducerea dozei de sare zilnice cu 3 grame ar avea același efect asupra problemelor cardiace ca și scăderea cu 50% a fumatului sau scăderea cu 5% a indicelui de masă corporală a adulților obezi, acest tip de prevenție putând totodată reduce cheltuielile cu serviciile medicale cu peste 18 miliarde de euro.

O analiză recentă a mai multor studii efectuate în ultimii 40 de ani(2) confirmă că un nivel ridicat de consum de sare este corelat cu creșterea semnificativă a riscurilor de accidente cardiovasculare și de boli de inimă.

Conform unui sondaj efectuat în statele membre, în prezent, consumul mediu de sare individual în Uniunea Europeană depășește 10 grame pe zi.

1. Ce acțiuni intenționează să întreprindă Comisia pentru a informa consumatorii despre riscurile la care se expun prin consumul excesiv de sare? Are Comisia în vedere o propunere de recomandare pentru statele membre în privința stabilirii unui nivel armonizat al dozei zilnice de sare la nivelul Uniunii?

2. Comisia s-a angajat să stabilească profiluri nutriționale specifice pe care produsele alimentare trebuie să le respecte pentru a putea utiliza mențiuni nutriționale și de sănătate. Care este stadiul acestei propuneri și ce intenționează Comisia să includă referitor la sare?

(1)Bibbins-Domingo K, Glenn CC, Coxson PG et al. Projected Effect of Dietary Salt Reductions on Future Cardiovascular Disease, New Engl J Med., volumul 362:590-599, februarie, numărul 7.
(2)Pasquale Strazzullo, Lanfranco D'Elia, Ngianga-Bakwin Kandala, and Francesco P Cappuccio. Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta-analysis of prospective studies. British Medical Journal, 2009;339:b4567, doi: 10.1136/bmj.b4567.

 JO C 138 E din 07/05/2011
Aviz juridic - Politica de confidențialitate