
820606.EN PE 444.550

Question for written answer E-4707/2010
to the Commission
Rule 117
Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE)

Subject: Multi Pilot Licence: I

In June 2008 the European Aviation Safety Agency (EASA) issued notices of proposed amendment 
(NPA) concerning the 'implementing rules for pilot licensing' ((NPA) 2008-17A and 2008-17B). Part-
FCL Subpart E stipulates the requirements for issuing the multi-crew pilot licence (MPL). Appendix 5 
details the requirements concerning the 'integrated MPL training course'. Earlier attempts to address 
this issue to the EASA have been to no avail.

The parts of ICAO Annex 1 which concern MPL training include no requirement for flight training 
organisations (FTOs) to make a specific arrangement with an airline.

1. If ICAO Annex 1 does not recommend that States apply such a requirement, why has the EASA 
done so?

2. Does the EASA expect airlines to readily participate in MPL arrangements with FTOs? If so,

3. Why has this not happened in Europe to date, save for a few exceptions? Although (Joint 
Aviation Requirements-Flight Crew Licensing) JAR-FCL amendment 7 is used as the basis for EASA 
Part FCL, there are quite a few differences and additions. The EASA does therefore have the 
possibility to make changes and improvements.

4. Why has this possibility been denied in connection with the MPL issue?

5. Why is the financial position of FTOs a risk for MPL course quality but not for airline transport 
pilot licence (ATPL) course quality?

6. How did the EASA come to the conclusion that this financial risk could be eliminated by involving 
airlines (which are also commercial organizations, and sometimes face financial problems)?


