Stedelijk warmte-eiland
24.6.2010
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-5044/2010
aan de Commissie
Artikel 117 van het Reglement
Theodoros Skylakakis (PPE)
Het „warmte-eiland”, een verschijnsel dat zich met name voordoet in de stad, oefent grote invloed uit op het stedelijke microklimaat en maakt de grotere steden tot puntbronnen van verontreiniging en warmte. Absorberende materialen zoals asfalt en beton, en de absorptie van warmte door geparkeerde auto's zorgen ervoor dat gebouwen en auto's veranderen in „verwarmingstoestellen” die de overdag geabsorbeerde warmte 's nachts weer afgeven.
Kan de Commissie de volgende vragen beantwoorden:
- 1.Heeft de Commissie onderzoek gedaan naar de gevolgen van de klimaatverandering in stedelijke agglomeraties in samenhang met de relatie tussen microklimaat en stedelijk warmte-eiland?
- 2.Heeft de Commissie onderzocht wat het effect van dit verschijnsel is op het energieverbruik van gebouwen als gevolg van het gebruik van airconditioning en hoe zich dit verhoudt tot de vervuiling die wordt veroorzaakt door de marginale centrales die op de elektrische systemen in de Zuid-Europese landen zijn aangesloten?
- 3.Heeft de Commissie onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de volksgezondheid van dit verschijnsel en de economische kosten die het gevolg zijn van de verminderde productiviteit van de bevolking?
- 4.Heeft de Commissie onderzoek gedaan naar de totale CO2-uitstoot die te wijten is aan warmte-eilanden?
- 5.Is de Commissie van plan dit verschijnsel in te bedden in de bredere strategie inzake de aanpassing aan de klimaatverandering door middel van de uitwisseling van beste praktijken tussen de grote Europese agglomeraties met dezelfde kenmerken, zodat aan dit verschijnsel een halt kan worden toegeroepen (bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe het groen in de steden de gevolgen van dit verschijnsel kan verminderen, groen bouwen te bevorderen, „koude” (reflecterende) bouwmaterialen te gebruiken voor gebouwen en openbare ruimten, de structuur van steden beter te plannen, de gevolgen voor de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen te verkleinen, het parkeren op straat te beperken, meer gebruik te maken van garages)?
PB C 191 E van 01/07/2011