Înapoi la portalul Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Întrebări parlamentare
PDF 41kWORD 41k
13 iulie 2010
E-5477/2010
Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-5477/2010
adresată Comisiei
Articolul 117 din Regulamentul de procedură
Elena Oana Antonescu (PPE)

 Subiect: Propuneri din Cartea verde a Comisiei privind reforma sistemelor de pensii
 Răspuns scris 

Un număr de state din UE a introdus mecanisme de ajustare automată periodică a sistemelor proprii de pensii, prin care sunt legate speranţa de viaţă de eligibilitatea pentru pensie, performanţa economică a ţării de definirea valorică a drepturilor, balanţa sistemului de definirea valorică a drepturilor şi ratele de contribuţie de indexarea beneficiilor(1).

În cadrul întâlnirii din 17 iunie a grupului de comisari pentru pensii, domnul comisar Olli Rehn a afirmat că actuala politică de consolidare fiscală nu va fi suficientă fără efectuarea de reforme bugetare pe termen mediu, cele mai importante fiind politicile privind pensiile(2).

În acest context, comisarul Rehn a afirmat că prevederile privind motivarea şi legitimarea măririi duratei de activitate, aşa cum vor apărea în Cartea verde pe tema sistemelor de pensii pregătită de Comisie în acest moment, ar putea fi întărite în ceea ce priveşte mecanismele de ajustare automată.

Care este propunerea Comisiei pe această temă şi cum intenţionează Comisia să implice Parlamentul European încă din fazele incipiente ale dezbaterii privind reforma sistemelor de pensii?

(1)Conform raportului „Interim EPC-SPC Joint Report on Pensions” (pag. 19-20), publicat de Comisie în 28 iunie 2010
(2)Conform minutei SG/D1/JA/ge ARES(2010) 360763, CGP(2010)1 a secretariatului general al Comisiei, Directoratul D

 JO C 191 E din 01/07/2011
Aviz juridic - Politica de confidențialitate