Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
PDF 49kWORD 40k
26 Ιουλίου 2010
E-5895/2010
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-5895/2010
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Elena Oana Antonescu (PPE)

 Θέμα: Κρέμες αντηλιακής προστασίας
 Γραπτή απάντηση 

Οι παρασκευαστές κρεμών αντηλιακής προστασίας έχουν δικαίωμα να διαθέτουν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντα που περιέχουν έως και 27 προστατευτικές χημικές ουσίες. Εντούτοις, στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός των ουσιών χημικής προέλευσης περιορίζεται στους 17, καθώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration - FDA), ο αμερικανικός οργανισμός εποπτείας τροφίμων και φαρμάκων, δεν έχει εγκρίνει όλες τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στις κρέμες που πωλούνται στην Ευρώπη. Αυτό ισχύει συγκεκριμένα για τις ουσίες Mexoryl SX, Tinosorb M και S, Neo Heliopan AP, 4-μεθυλβενζυλιδένιο καμφορά και Uvinul T150.

Επίσης, σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες της FDA, οι αντηλιακές κρέμες που είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη Α ενδέχεται να έχουν φωτοκαρκινογόνο επίδραση και, κατά συνέπεια, να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Προτίθεται η Επιτροπή να αναθεωρήσει την κανονιστική ρύθμιση σχετικά με τα καλλυντικά προϊόντα, προκειμένου να αποσαφηνισθεί η ενδεχόμενη επικινδυνότητα των δέκα προϊόντων που δεν είναι εγκεκριμένα στις χώρες όπου οι έρευνες έχουν προχωρήσει περισσότερο;

Πρωτότυπη γλώσσα της ερώτησης: ROΕΕ C 216 E, 22/07/2011
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου