Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 43kWORD 40k
26 juli 2010
E-5896/2010
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-5896/2010
aan de Commissie
Artikel 117 van het Reglement
Elena Oana Antonescu (PPE)

 Betreft: Voedselzekerheid
 Schriftelijk antwoord 

In 2006 is in de diergeneeskunde een nieuwe term verschenen: bijenverdwijnziekte (colony collapse disorder). Deze term slaat op de vermindering van het aantal bijen en wordt in verband gebracht met virussen, vervuiling, straling en pesticiden. Men denkt dat het aantal bijen in Duitsland met 25 % is gedaald, en in Frankrijk met ongeveer een half miljoen. Als antwoord op deze situatie is in Duitsland clothianidine verboden. Dit is een pesticide waarvan is vastgesteld dat hij giftig is voor bijen. De Franse overheid heeft vergelijkbare maatregelen genomen als Duitsland met een verbod op imidacloprid, een andere pesticide die in verband wordt gebracht met het verdwijnen van bijenkolonies.

Door de Commissie uitgevoerde onderzoeken hebben aangetoond dat bestuiving met ten minste 22 miljard euro bijdraagt aan de Europese landbouw. Onderzoekers van de universiteit van Reading stellen dat, vanwege de steeds geringere bestuiving, de prijs van voedsel en biobrandstof onontkoombaar zullen stijgen. 84 % van de gewasteelt is afhankelijk van bestuiving. Een onderzoek van de FAO, „Economic Valuation of Pollination Services”, toont aan dat de meest getroffen planten vruchten en groenten zijn zoals appels, sinaasappels, ui, wortels, aardappels, zonnebloemen en koffie.

De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt de bescherming van bijen als een prioriteit in het strategisch plan 2011-2015, voornamelijk vanwege de bijdrage van bijen aan de mondiale voedselzekerheid.

Gezien het strategisch plan van de WHO: Is de Commissie van plan om nieuwe maatregelen te nemen voor de bescherming van bijen?

Is de Commissie van plan om een mechanisme in te stellen om de boeren te informeren met betrekking tot de nieuwe ontwikkelingen die in de vakbladen worden gepubliceerd?

Oorspronkelijke taal van de vraag: ROPB C 216 E van 22/07/2011
Juridische mededeling - Privacybeleid