Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 38kWORD 40k
19. tammikuuta 2011
E-000065/2011
Kirjallisesti vastattava kysymys E-000065/2011
komissiolle
työjärjestyksen 117 artikla
Cristiana Muscardini (PPE)

 Aihe: Terveysvaikutteiset elintarvikkeet ja ravintolisät
 Kirjallinen vastaus 

Niin kutsuttuihin ravintolisiin liittyy nykyään paljon epätietoisuutta, ja niiden käyttöön suhtaudutaan liiankin sallivasti. Ravintolisät ovat kuluttajille ja potilaille tärkeitä, ilman lääkärin kirjoittamaa reseptiä ostettavia tuotteita, joilla täydennetään ruokavaliota.

Ruokavalion lisäravinteisiin luetaan myös terveysvaikutteiset elintarvikkeet, jotka tavanomaisista ravintolisistä poiketen ehkäisevät tai pienentävät etenkin elimistön tiettyyn rakenteeseen tai toimintoon liittyvien rappeumasairauksien riskiä.

Euroopassa ei valvota suoraan terveysvaikutteisia elintarvikkeita valmistavia yrityksiä ja niiden tuotantojärjestelmiä (raaka-aineiden alkuperää, raaka-aineiden toimittajien valintajärjestelmiä ja kelpoisuutta, työympäristöjen kelpoisuutta, hyvien tuotantotapojen (good manufacturing practice, GMP) mukaisia tuotantosääntöjä ja ISO-sertifikaatin myöntämistä).

1. Onko komissio tietoinen kyseisestä tilanteesta?

2. Onko komission mielestä mahdollista perustaa työryhmä, jonka tehtävänä olisi valvoa, että terveysvaikutteiset elintarvikkeet valmistetaan ISO-standardien mukaisesti?

3. Voiko se kertoa, onko kuluttajien tai potilaiden saatavilla Euroopassa tällä hetkellä myytävien ravintolisien tai ruokavalion lisäravinteiden käyttöä koskevaa asianmukaista tiedotusmateriaalia?

Kysymyksen alkukieli: ITEYVL C 279 E, 23/09/2011
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö