Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 43kWORD 41k
15 februari 2011
E-001117/2011
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-001117/2011
aan de Commissie
Artikel 117 van het Reglement
Konrad Szymański (ECR)

 Betreft: Blokkering van de toegang tot Rusland voor Poolse vrachtauto's
 Schriftelijk antwoord 

Sinds 15 januari 2011 is het Pools-Russische verdrag inzake eenmalige vergunningen voor internationale transporten over de weg niet geldig meer. Gesprekken over de sluiting van een nieuw verdrag hebben vooralsnog niets opgeleverd, aangezien men van Russische kant niet akkoord wil gaan met de door Polen voorgestelde voorwaarden. Volgens deskundigen zijn er na 15 januari aan de grenzen tussen Rusland en Wit-Rusland, Oekraïne, Letland en Estland naar schatting ruim 1 000 vrachtauto's uit Polen vast komen te staan. De transportbedrijven verliezen hierdoor zo'n 130 miljoen zloty per week aan inkomsten. Poolse transportbedrijven verzorgen ook het handelsverkeer van andere EU-landen met Rusland. Jaarlijks rijden er op de trajecten EU-Polen-Rusland ongeveer 10 000 Poolse vrachtauto's.

Geeft de ontstane situatie voor de Commissie aanleiding actie te ondernemen op grond van artikel 12 van Titel III van de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten en de Russische Federatie, waarin de partijen het belang van het principe van vrije doortocht bevestigen en de verplichting op zich nemen vrije doortocht door het eigen grondgebied mogelijk te maken voor goederen die afkomstig zijn uit of bestemd zijn voor douanezones van de andere partij?

Wat is het standpunt van de Commissie met betrekking tot de houding van de Russische Federatie jegens artikel 70 van Titel VII van de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten en de Russische Federatie, dat de partijen opdraagt hun samenwerking op het gebied van transport te ontwikkelen en te versterken?

Wat voor actie kan de Commissie ondernemen om deze conflictsituatie te helpen oplossen?

Oorspronkelijke taal van de vraag: PLPB C 286 E van 30/09/2011
Juridische mededeling - Privacybeleid