Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
PDF 42kWORD 42k
29 Μαρτίου 2011
E-003067/2011
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003067/2011
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Elisabetta Gardini (PPE)

 Θέμα: Παράνομη εισαγωγή γούνας σκύλου και γάτας
 Γραπτή απάντηση 

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1523/2007 έχει απαγορεύσει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση την εισαγωγή, την εξαγωγή και την εμπορία γούνας σκύλου και γάτας και προϊόντων που περιέχουν τέτοια γούνα.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επανέφεραν στο προσκήνιο το πρόβλημα της παράνομης εισαγωγής τέτοιας γούνας, που εξακολουθεί συχνά να χρησιμοποιείται παράνομα για πανωφόρια και γάντια, ως επένδυση σε κουκούλες και για ρεβέρ σε μανίκια και γιακάδες.

Οι γούνες σκύλου και γάτας με ψευδή επισήμανση φτάνουν από την Κορέα, την Κίνα και τις ασιατικές χώρες, όπου δεν απαγορεύεται η εκτροφή αυτών των ζώων για κατανάλωση και για την εκμετάλλευση της γούνας τους.

Τα ζώα αυτά εκτρέφονται συνήθως σε απαράδεκτες συνθήκες και θανατώνονται με μεθόδους ανήκουστης βιαιότητας. Όλα αυτά για να ικανοποιηθεί η βιομηχανία γουναρικών και να παραπλανηθούν οι ανίδεοι καταναλωτές.

Λαμβάνοντας υπόψη την άνθηση αυτού του δραματικού παράνομου εμπορίου, μπορεί η Επιτροπή να αναφέρει:

1. εάν θεωρεί σκόπιμο να εντείνει τους ελέγχους αυτών των εμπορευμάτων στην είσοδο και στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να είναι βέβαιοι οι πολίτες ότι τα προϊόντα που αγοράζουν δεν περιέχουν γούνα σκύλου ή γάτας;
2. ποια συμπληρωματικά μέτρα θεωρεί αναγκαία για να εφαρμοσθεί ένα αποτελεσματικότερο σύστημα αναγνώρισης του είδους προέλευσης της γούνας;
3. εάν προτίθεται να θεσπίσει αυστηρότερες κυρώσεις για τις παραβιάσεις του εν λόγω κανονισμού;

Πρωτότυπη γλώσσα της ερώτησης: ITΕΕ C 309 E, 21/10/2011
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου