Immateriaalioikeuksien valvonnan lisääminen väärentämisenvastaisen kauppasopimuksen (ACTA) avulla ei lopeta viestintäteollisuuden tuotteiden piratismia
22.3.2011
Kirjallisesti vastattava kysymys E-003101/2011
komissiolle
työjärjestyksen 117 artikla
Marietje Schaake (ALDE) , Lena Ek (ALDE) , Jan Philipp Albrecht (Verts/ALE) , Zuzana Roithová (PPE) , Petra Kammerevert (S&D) , Christian Engström (Verts/ALE) ja Niccolò Rinaldi (ALDE)
Äskettäisessä Media Piracy in Emerging Economies[1] ‑raportissa todetaan, että kehitysmaissa esiintyvää piratismia ei torjuta valvontaa lisäämällä. Raportin erään päätelmän mukaan piratismia syntyy, kun kulutuskysyntään ei vastata. Väärentämisenvastaisen kauppasopimuksen nojalla voitaisiin rangaista kuluttajia, jotka ainoastaan yrittävät saada käyttöönsä kulttuurialan tuotteita. Kyseisiä tuotteita ei ole muutoin kuluttajien saatavilla, koska tarpeettomilla liiketoimintamalleilla on luotu niille esteitä. Raportissa todetaan myös seuraavaa: ”[…] Jos piratismin rakenteellisia tekijöitä ja valvonnan laaja‑alaisia tarkoituksia ei käsitellä aiempaa laajemmin, aiheutuu henkisiä, poliittisia ja lopulta sosiaalisia kustannuksia. Väitämme, että mainitut kustannukset ovat erityisen suuria, kun on kyse uusista kunnianhimoisista kansallisen ja kansainvälisen valvonnan ehdotuksista, jotka koskevat erityisesti väärentämisenvastaista kauppasopimusta.”
1. Onko komissio mainitussa raportissa esitetyn perusteella samaa mieltä siitä, että väärentämisenvastaisen kauppasopimuksen avulla ei ole saavutettu tavoitetta, joka koskee piratismin lopettamista kehitysmaissa? Jos ei, miksi ei?
2. Onko komissiolla käytössään strategiaa, jonka avulla käsitellään mahdollinen tuleva arviointi, jossa osoitetaan, että väärentämisenvastaisen kauppasopimuksen tavoitteita ei ole saavutettu ja/tai että väärentämisenvastaisella kauppasopimuksella on haitallisia vaikutuksia? Jos ei, miksi ei?
3. Onko komissio samaa mieltä siitä, että Euroopan tulisi ottaa johtava asema immateriaalioikeuksien, kuten tekijänoikeuden, uudistamisessa maailmanlaajuisesti? Uudistuksilla pyrittäisiin sovittamaan immateriaalioikeuksia paremmin digitaaliaikaan, uusille liiketoimintamalleille voitaisiin antaa mahdollisuus kehittyä ja taiteilijat saisivat oikeudenmukaisen mahdollisuuden hyödyntää tuotantoaan maailmanlaajuisesti sen sijaan, että pyrittäisiin säilyttämään nykytila valvontaa lisäämällä, mikä epäonnistuu todellakin jatkuvasti. Jos ei, miksi ei?
4. Onko komissio yhtä mieltä siitä, että komissio on vaarassa vieraannuttaa viestintäteollisuuden tuotteiden mahdolliset kuluttajat lisäämällä valvontaa vanhentuneiden ja digitaaliseen ympäristöön täytäntöönpanokelvottomien lakien avulla joitakin kuluttajan perusoikeuksia rikkomatta? Jos ei, miksi ei?
- [1] Raportti on http://piracy.ssrc.org/ -sivustolla.
EYVL C 309 E, 21/10/2011