Tillbaka till Europarl-webbplatsen

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentsfrågor
PDF 39kWORD 23k
6 maj 2011
E-004473/2011
Frågor för skriftligt besvarande E-004473/2011
till kommissionen
Artikel 117 i arbetsordningen
John Bufton (EFD)

 Angående: Bidragsturism
 Skriftligt svar 

Från och med den 1 maj 2011 kommer hundratusentals invandrare att kunna ansöka om fullständiga sociala förmåner i Storbritannien när de har bott i landet i endast tre månader.

De kommer att få tillgång till sociala förmåner som arbetslöshetsunderstöd, reducerad lokal skatt och bostadsbidrag, till skillnad från tidigare då invandrare var tvungna att visa att de hade arbetat i Storbritannien i minst ett år.

Sedan 2004 har över en miljon registrerat sig officiellt i Storbritannien och 650 000 bor kvar, trots att det enligt beräkningarna bara skulle komma 13 000 arbetstagare till landet. Den inofficiella siffran kan vara mycket högre.

Ändringen av reglerna innebär även att fler invandrare får rätt till sociala förmåner för barn som bor kvar i deras hemland. För närvarande får 32 000 barn i Östeuropa underhållsbidrag från Storbritannien.

Storbritanniens system är generöst och erbjuder sociala förmåner som, om man ser till valutavärdet, ligger på en betydligt högre nivå än i de flesta EU‑länder.

Frustrationen växer sig allt starkare i många medlemsstater, däribland Tyskland och Frankrike, till följd av att allmänheten får svårare att hävda sina medborgerliga rättigheter.

Vilka åtgärder kommer kommissionen att vidta för att förhindra att EU‑medborgare flyttar mellan olika delar av EU för att få understöd?

Vilka sorts begränsningar kommer att införas för att förhindra utbredd bidragsturism?

Hur kommer kommissionen att förhindra massmigration av medborgare från en del av EU till en annan, vilket kan få stora ekonomiska effekter för både hemlandet och mottagarlandet?

Frågans originalspråk: ENEGT C 314 E, 27/10/2011
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy