Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
PDF 42kWORD 47k
13 Ιουλίου 2011
E-006602/2011
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-006602/2011
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Licia Ronzulli (PPE)

 Θέμα: Εμπορία νεογνών ζώων στην ανατολική Ευρώπη
 Γραπτή απάντηση 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, κάθε δέκα λεπτά στον κόσμο πεθαίνει ένας άνθρωπος προσβεβλημένος από λύσσα, μια ασθένεια που υπάρχει κυρίως μεταξύ των άγριων ζώων. Αυτή η νόσος εξακολουθεί να είναι πολύ διαδεδομένη εξαιτίας της παράνομης εμπορίας ζώων συντροφιάς, που προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία, όπου εξακολουθεί να είναι ενδημική.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ένωση κατά της Ζωοτομίας (LAV) και η Εθνική Ομοσπονδία του Ιταλικού Κτηνιατρικού Συλλόγου, τα νεογνά ζώων, που είναι ακόμα πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, υποβάλλονται σε εξοντωτικές μετακινήσεις, με ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και, καθώς εξασθενούν, γίνονται πιο ευάλωτα στη μόλυνση. Παρότι το σχετικό κοινοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά σαφές, πολύ συχνά ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 998/2003 και η οδηγία 92/65/ΕΟΚ στην πράξη δεν τηρούνται. Για παράδειγμα, τα απαραίτητα έγγραφα για τις εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ συχνά παραποιούνται, προκειμένου να παραμείνει χαμηλό το κόστος και ανταγωνιστικές οι τιμές.

Οι πολλές ελλείψεις στα ελεγκτικά συστήματα ορισμένων κρατών μελών επιτρέπουν στις οργανώσεις μεταφορέων, κτηνιάτρων και εμπόρων να παρακάμπτουν τον κανονισμό. Εξακολουθούν να είναι, για παράδειγμα, λιγοστοί οι αστυνομικοί που διαθέτουν συσκευή ανάγνωσης μικροτσίπ που επαληθεύει την αντιστοιχία των στοιχείων του διαβατηρίου με αυτά που έχουν καταχωρηθεί στη μνήμη του αποκριτή πομποδέκτη.

Υπό το πρίσμα όσων αποκαλύφθηκαν, ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή για να παρακινήσει τα εθνικά κράτη να παράσχουν τα απαραίτητα μέσα ώστε να αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν το φαινόμενο, όπως, για παράδειγμα, οι ειδικές συσκευές ανάγνωσης μικροτσίπ που προαναφέρθηκαν;

Σκοπεύει η Επιτροπή να προωθήσει διατάξεις που στοχεύουν στην εξασφάλιση, επιτέλους, της εφαρμογής του ήδη υπάρχοντος και αποτελεσματικού κανονισμού της ΕΕ στον τομέα αυτόν;

Πρωτότυπη γλώσσα της ερώτησης: ITΕΕ C 128 E, 03/05/2012
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου