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Question for written answer E-007407/2011
to the Commission
Rule 117
Pat the Cope Gallagher (ALDE), Brian Crowley (ALDE) and Liam Aylward (ALDE)

Subject: Air passenger rights

The Commission will soon publish a Communication setting out its legislative agenda for air 
passenger rights.

As a consequence of the 'one bag rule', air passengers who purchase at retail outlets located airside 
are often forced to pay an additional charge to bring their purchases on board a flight.

Will the Commission recognise in the forthcoming Communication the right of passengers travelling 
by air to carry certain specified items on board a flight without a charge being imposed? 

In this context, will the Commission consider retail items purchased airside as a 'specified item' which 
passengers may be permitted to bring on board a flight irrespective of the ‘one bag rule’ imposed by 
certain airline operators?


