Retur til Europarl-portal

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentariske forespørgsler og spørgsmål
PDF 41kWORD 24k
9. august 2011
E-007721/2011
Forespørgsel til skriftlig besvarelse E-007721/2011
til Kommissionen
jf. forretningsordenens artikel 117
Salvatore Iacolino (PPE) og Elena Oana Antonescu (PPE)

 Om: Psykoaktive stoffer (legal highs) indeholdt i »badesalt«
 Skriftlig besvarelse 

I den senere tid er der sket en blomstrende udvikling af et marked for tilsyneladende lovlige stoffer, der imidlertid skjuler et salg af narkotika.

To stoffer, der sælges på internettet som almindeligt badesalt, er i virkeligheden narkotika, nemlig mefedron og methylendioxypyrovaleron (MDPV). Deres virkning kan sammenlignes med virkningen af ecstasy og kokain.

I Europa har disse stoffer allerede været i omløb i et par år, og nogle medlemsstater, såsom Italien og Det Forenede Kongerige, har forbudt dem.

I Amerika er deres udbredelse derimod tilsyneladende umulig at standse. Ifølge »American Association of Poison Control Centers« er der mellem januar og juni 2011 nemlig konstateret 3 470 tilfælde af forgiftninger forbundet med »badesalt«, hvilket er et tal, der er 10 gange højere end i samme periode i 2010. De forbud, der er blevet indført i de forskellige amerikanske stater, er i øvrigt lette at omgå, idet den simple udskiftning af ét molekyle i de ulovlige salte kan omdanne dem til stoffer, der betragtes som lovlige.

Der foreligger stor risiko for, at den beskrevne tendens fra USA (på samme måde som mange andre tendenser) desværre vil nå frem til Europa inden for kort tid.

På denne baggrund bedes Kommissionen besvare følgende spørgsmål:

1. Ligger Kommissionen inde med oplysninger om anvendelsen af disse stoffer i medlemsstaterne?
2. Har Kommissionen truffet foranstaltninger for at modvirke fænomenet?
3. Agter Kommissionen at iværksætte forebyggende foranstaltninger, inden udbredelsen af disse stoffer i EU når de samme niveauer, der er konstateret i USA?

Forespørgslens originalsprog: ITEFT C 146 E af 24/05/2012
Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik