Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 43kWORD 25k
9 augustus 2011
E-007721/2011
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-007721/2011
aan de Commissie
Artikel 117 van het Reglement
Salvatore Iacolino (PPE) en Elena Oana Antonescu (PPE)

 Betreft: Legale psychotrope stoffen („legal highs”) in „badzouten”
 Schriftelijk antwoord 

De laatste tijd is er een bloeiende handel in stoffen ontstaan die legaal zijn maar als dekmantel gelden voor de drugshandel.

Op internet worden twee stoffen als badzouten verkocht, terwijl het in werkelijkheid gaat om de drugs mephedrone en methylendioxypyrovaleron (MDPV). De stoffen hebben soortgelijke effecten als XTC en cocaïne.

De stoffen komen sinds enige jaren in Europa voor, en in enkele lidstaten, waaronder Italië en het Verenigd Koninkrijk, zijn de stoffen inmiddels illegaal.

In Amerika lijkt de verspreiding ervan niet te stuiten: tussen januari en juni zijn er volgens de American Association of Poison Control Centers — de Amerikaanse organisatie van anti-gifcentra — 3 470 gevallen van vergiftiging geregistreerd die verband houden met de „badzouten”. Dat aantal is tien keer zo hoog als in dezelfde periode in 2010. De verboden die in verschillende Amerikaanse staten van kracht zijn geworden, worden gemakkelijk omzeild: de illegale zouten worden al weer legaal als er één enkel molecuul wordt vervangen.

Er bestaat helaas een groot risico dat dit verschijnsel, net als andere trends, in korte tijd van de VS overwaait naar Europa.

In het licht van het bovenstaande vragen wij de Commissie het volgende:

1. Beschikt zij over gegevens met betrekking tot het gebruik van deze stoffen in de EU?
2. Heeft zij reeds maatregelen getroffen ter bestrijding van dit verschijnsel?
3. Is zij voornemens maatregelen te nemen voordat bovengenoemde stoffen in Europa in dezelfde mate verspreid worden als in de VS?

Oorspronkelijke taal van de vraag: ITPB C 146 E van 24/05/2012
Juridische mededeling - Privacybeleid