Înapoi la portalul Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Întrebări parlamentare
PDF 52kWORD 26k
9 august 2011
E-007721/2011
Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-007721/2011
adresată Comisiei
Articolul 117 din Regulamentul de procedură
Salvatore Iacolino (PPE) şi Elena Oana Antonescu (PPE)

 Subiect: Substanțe psihoactive legale (legal highs) conținute de „sărurile de baie”
 Răspuns scris 

În ultimul timp, asistăm la expansiunea unei piețe înfloritoare a substanțelor considerate a fi legale, care maschează însă vânzarea de stupefiante.

Există două substanțe vândute pe internet ca săruri de baie obișnuite, care sunt în realitate mefedronă și metilendioxipirovaleronă (MDPV), adică două substanțe stupefiante. Efectele acestora sunt similare cu cele generate de ecstasy și de cocaină.

În Europa, aceste substanțe sunt prezente deja de câțiva ani și unele state membre, precum Italia și Regatul Unit, le-au declarat ca fiind ilegale.

Cu toate acestea, în America răspândirea pare de neoprit: începând din ianuarie până în iunie, conform American Association of Poison Control Centers, au existat 3 470 de cazuri de otrăvire legate de „sărurile de baie”, o cifră de zece ori mai mare decât cea corespunzătoare aceleiași perioade a anului 2010. Chiar și interdicțiile introduse în mai multe state americane au fost ușor ocolite: este suficient să se înlocuiască doar o moleculă în sărurile ilegale pentru ca acestea să fie considerate din nou legale.

Există un risc ridicat ca fenomenul descris mai sus, la fel ca atâtea alte „tendințe” din SUA, să ajungă din păcate și în Europa într-un timp scurt.

În acest sens, autorul întrebării solicită Comisiei să răspundă la următoarele întrebări:

1. Dispune Comisia de date referitoare la utilizarea substanțelor în cauză în statele membre?
2. A întreprins deja Comisia măsuri pentru a contracara fenomenul descris?
3. Intenționează Comisia să ia măsuri preventive înainte ca răspândirea acestor substanțe să ajungă în Europa la nivelurile înregistrate în Statele Unite ale Americii?

Limba originală a întrebării: ITJO C 146 E din 24/05/2012
Aviz juridic - Politica de confidențialitate