Parlementaire vraag - E-007788/2011Parlementaire vraag
E-007788/2011

Roemenië lapt regels aan laars; dierenbeulerij gaat door, maar Commissie zwijgt

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-007788/2011
aan de Commissie
Artikel 117 van het Reglement
Daniël van der Stoep (NI)

Dierenbeulerij is in Roemenië aan de orde van de dag; dat zal ondertussen niemand verwonderen.

Ditmaal is de stad Bârlad, in het Roemeense district Vaslui, aan de beurt: daar worden niet alleen de zwerfhonden, maar ook de honden in dierenasiels afschuwelijk mishandeld en onnodig afgemaakt. De beelden[1] spreken boekdelen… Roemeense dierenliefhebbers hebben de Roemeense autoriteiten verzocht[2] dit dierenleed onmiddellijk te stoppen, maar alle verantwoordelijken hullen zich in stilzwijgen. De burgemeester van Bârlad probeert zelfs doodleuk de schijn op te houden een hondenliefhebber te zijn; het is te cru voor woorden.

Roemenië lapt art. 13 VWEU aan zijn laars. In dat artikel is immers gesteld dat „lidstaten ten volle rekening [dienen te houden] met hetgeen vereist is voor het welzijn van dieren als wezens met gevoel”. Ook handelt Roemenië in strijd met zijn nationale regelgeving. In art. 7.1 van 205/2004 en 9/2008 staat immers: „The euthanasia of dogs, cats and other animals is banned with the exception of animals with incurable diseases as diagnosed by a veterinarian.”

1. Is de Commissie ervan op de hoogte dat het dierenleed in Roemenië gestaag doorgaat en deelt zij de mening dat dat onmiddellijk gestopt dient te worden? Zo neen, waarom niet?

2. Deelt de Commissie de mening dat haar antwoord E-005087/2011, waarin zij stelt niet bevoegd te zijn tegen de Roemeense autoriteiten stappen te ondernemen, geenszins opweegt tegen en niets afdoet aan het massale dierenleed in Roemenië, en is de Commissie derhalve ertoe bereid Roemenië desondanks op de vingers te tikken? Zo neen, waarom niet?

3. Deelt de Commissie de mening dat Roemenië heeft aangetoond lak te hebben aan zowel de Europese als de nationale regels en derhalve niet geschikt te zijn voor het EU-lidmaatschap? Zo neen, waarom niet?

PB C 146 E van 24/05/2012