Mishandeling Spaanse Galgos
5.10.2011
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-009212/2011
aan de Commissie
Artikel 117 van het Reglement
Kartika Tamara Liotard (GUE/NGL) en Sabine Wils (GUE/NGL)
1. Is de Commissie op de hoogte van voortdurende gruwelijkheden tegenover Spaanse windhonden, zogenaamde „Galgos”, die in Spanje massaal worden gefokt en waarvan de „slechtere exemplaren” vervolgens levend worden verbrand, levend worden opgelost in chemicaliën, worden opgehangen of in meren of grotten worden gedumpt?
2. Is de Commissie van mening dat dit soort praktijken passen binnen artikel 13 van het Verdrag van Lissabon, waarin staat dat lidstaten rekening dienen te houden met het welzijn van dieren?
3. Als de Commissie het tweede deel van artikel 13 van het Verdrag van Lissabon gebruikt om geen actie te ondernemen in deze kwestie, omdat het vermoorden van Galgos een culturele traditie zou kunnen zijn, is de Commissie dan van mening dat culturele tradities een vrijbrief zijn voor alle mogelijke dierenmishandeling? Is er volgens de Commissie een grens?
4. Is de Commissie op de hoogte van nationale wetgeving in Spanje (artikel 337 Spaans Wetboek van Strafrecht), die dierenmishandeling verbiedt en strafbaar stelt?
5. Wat vindt de Commissie van het feit dat handhaving van dit artikel, zeker met betrekking tot de Galgos, geheel ontbreekt in Spanje?
6. Is de Commissie bereid om Spanje aan te sporen artikel 337 met betrekking tot grove dierenmishandeling beter te handhaven?
7. Als de Commissie vindt dat het niet haar taak is om lidstaten aan te sporen belangrijke nationale wetgeving te handhaven, waarom spoort zij dan wel Griekenland aan om bijvoorbeeld belastingwetgeving beter te handhaven? Doet dierenwelzijn volgens de Commissie onder voor economische belangen?
8. Ontkent de Commissie dat er Europees subsidiegeld gaat naar Spaanse boerderijen waar ongebreidelde fok van Spaanse windhonden plaatsvindt evenals de gruwelijke mishandelingen van deze honden? Is de Commissie bereid om bedrijven of boerderijen die indirect gesubsidieerd Galgos mishandelen, aan te sporen deze activiteiten te staken? Is de Commissie bereid financiële sancties te treffen tegen deze bedrijven?
9. Zal de Commissie in de nieuwe Europese richtlijn voor dierenwelzijn een oplossing aandragen voor het probleem van de mishandeling van Galgos, of zal ze het probleem überhaupt noemen? Zo niet, hoe beoordeelt de Commissie dan de waarde van deze nieuwe richtlijn?
PB C 154 E van 31/05/2012