
891950.EN PE 483.017

Question for written answer E-001619/2012
to the Commission
Rule 117
Alajos Mészáros (PPE)

Subject: Limiting the freedom of employment

It is clear from documents at my disposal that certain persons have obtained qualifications in Hungary 
necessary for employment as teachers, and Slovak authorities/institutions have recognised their 
education as equivalent1. They were excluded from the PaedDr (paedagogicae doctor) programme, 
most of them immediately prior to their final examinations, only on the grounds that the relevant 
Slovak regulations allow participation in this programme for people with Mgr university qualifications 
only.

I agree that the applicability of Directive 2005/36/EC may be considered uncertain in these 
circumstances. EU law, however, requires Member States not to limit, inter alia, freedom of 
employment when exercising their power related to education2. Secondly, the principle according to 
which Member States should recognise qualifications obtained in other Member States is one of the 
fundamental freedoms provided for by the Treaties and therefore cannot depend on the 
adoption/applicability of a directive3.

If the PaedDr qualification is not a condition sine qua non for employment of a teacher in Slovakia, 
this qualification offers an advantage in obtaining employment – it makes faster professional 
development and higher salaries possible4. Those who, during the period when they obtained their 
teacher’s qualifications, were not in Slovakia, get into a more difficult situation as compared to Slovak 
citizens, which raises the issue of discrimination on grounds of citizenship in relation to the freedom of 
employment5.

In light of the decisions referred to and the case-law of the Court, does the Commission consider that 
there is clear evidence for the infringement of EU law in this situation?

1 P-TE 140/2004-s
2 Court of Justice, C-19/22, Section 28
3 Court of Justice, C-31/00, Section 25
4 Court of Justice, C-19/92, Sections 19–21 and 390/2011
5 Court of Justice, C-281/98, Sections 39–41


