
1022507.EN PE 531.321 

Question for written answer E-002701/2014 

to the Commission 
Rule 117 

Marisa Matias (GUE/NGL) and Alda Sousa (GUE/NGL) 

Subject: Infringement by Portugal of legislation on identifying the risks to workers of exposure to 
asbestos 

Following up on Written Question E-012695/13 and the answer thereto, could the Commission answer 
the following: 

1. Has the Commission already taken action vis-à-vis the Portuguese authorities to determine their 
compliance with the rules on protecting public sector workers from the risks associated with 
exposure to asbestos in the workplace? If not, when does it intend to start this process? 

 We wish to highlight the fact that the Portuguese Government has itself failed, as an employer, to 
comply with the terms of Directive 2009/148/EC, Article 3(2) of which  requires an assessment of 
the  ‘risk of exposure to dust arising from asbestos or materials containing asbestos’ in order to 
determine the nature and degree of workers’ exposure. 

 In some cases, civil servants are unaware of the dangers and continue to be exposed to 
asbestos fibres during the course of their work, without receiving any protection from their 
employer – in this case the Portuguese Government. 

2. Does the Commission share the view that this situation, if confirmed, is an infringement of 
European legislation by the Portuguese State? If so, does it have the power to ensure that the 
terms of European directives are complied with, regardless of whether or not they constitute a 
formal requirement? 

 


