Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
PDF 109kWORD 30k
2 Ιουνίου 2014
E-002713/2014(ASW)
Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Ashton εξ ονόματος της Επιτροπής
Αριθμός αναφοράς της ερώτησης: E-002713/2014

Η ΕΕ είναι ενήμερη για την κατάσταση των γυναικών στην Αίγυπτο και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κάιρο βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και παρακολουθεί στενά τις καταγγελλόμενες υποθέσεις άσκησης βίας σε βάρος των γυναικών.

Η ΕΕ καταδικάζει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και άλλων ευάλωτων ομάδων και η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εγείρει τακτικά το ζήτημα σε δημόσιες δηλώσεις, καθώς και ενώπιον των Αιγυπτίων ομολόγων της. Ακόμη περισσότερο, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, η ΕΕ αναμένει ότι η νέα αιγυπτιακή προσωρινή διοίκηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης με την Αίγυπτο.

Ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ (ΕΕΕΕ) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Λαμπρινίδης, πραγματοποίησε την πέμπτη επίσκεψη του στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο του 2014, και έλαβε από τους υπουργούς εσωτερικών και δικαιοσύνης και την εισαγγελική αρχή τη διαβεβαίωση ότι «θα διερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στη μελλοντική έκθεση της διερευνητικής των πραγμάτων επιτροπής».

Με την έκθεση προόδου του 2013 σχετικά με την εφαρμογή της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ στην Αίγυπτο, η ΕΕ καλεί την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων, «να εξασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων», «να σταματήσει εντελώς τη χρήση στρατιωτικών δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων πολιτών» και «να διασφαλίσει τη διερεύνηση των πολυάριθμων υποθέσεων βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης, και την άμεση προσαγωγή των δραστών ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αίγυπτο χρηματοδοτεί 9 σχέδια οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για την ισότητα των φύλων, συνολικού ποσού ύψους 3,3 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας και εταιρικής σχέσης, η ΕΕ χρηματοδοτεί επίσης το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το 2012-2016 «Spring forward for Women» («Ένα βήμα προς τα εμπρός για τις γυναίκες») (7 εκατομμύρια ευρώ εκ συνόλου 8,2 εκατομμυρίων).

Τέλος, τα δικαιώματα των γυναικών συνιστούν βασική προτεραιότητα της εθνικής στρατηγικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο.

ΕΕ C 355, 08/10/2014
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου