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Question for written answer E-005311/2014 
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Rule 117 

Cristiana Muscardini (ECR) 

Subject: Change of surname of children resident in Germany and Austria without the knowledge of 
a father of different nationality 

In Germany and Austria, unmarried fathers are not automatically accorded natural rights over their 
children as in the remaining countries in the Union. Such children therefore suffer prejudice and 
discriminatory treatment compared with children born within a marriage. 

We have also received documented reports that the surnames of bi-national children born outside 
Germany and Austria are being changed in these countries. This means the paternal surname is being 
replaced with the maternal surname without the knowledge of the father and the identity documents 
changed accordingly. 

The outcome is that children carry one surname in their country of birth and another in Germany or 
Austria. 

Can the Commission answer the following: 

1. Does it agree that, although supported by the family law of the two countries concerned, this 
practice is a breach of the right to a name and personal identity enshrined in the European 
judicial system? 

2. If so, does it not consider it necessary to ask the two Member States concerned to adhere to 
the principles of non-discrimination and the right to personal identity, in particular in the case 
of minors, shared throughout the Union? 

 


