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Question for written answer E-005718/2014 
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Rule 130 

Marianne Thyssen (PPE) 

Subject: Limits on cash payments 

Existing European legislation quite rightly allows Member States to restrict cash payments on grounds 
of public interest (Recital 19, Council Regulation (EC) No 974/98) provided that they do so in a 
proportionate manner. Some Member States have instituted statutory limits on cash payments, often 
with the justified aim of preventing tax evasion and tax fraud. 

However, the levels at which such limits are set, and the detailed provisions that apply to them, vary 
widely from one Member State to another. Various occupational groups have drawn my attention to 
the fact that this has the undesirable consequence that customers choose to make their purchases in 
those Member States where limits are either less strict or non-existent. 

Does the Commission agree that these differences in legislation between Member States create an 
uneven playing field for traders and that European harmonisation of the limits on cash payments would 
therefore be justified? Does the Commission have any plans to do anything about this distortion of 
competition? 


