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Question for written answer E-006525/2014 

to the Commission 
Rule 130 

Jan Huitema (ALDE), Peter van Dalen (ECR) and Bas Belder (ECR) 

Subject: Cisgenesis 

The Commission stated, in answer to a question tabled by Jan Mulder (P-6606/2007, 9 January 2008), 
that a working group was being set up to determine whether new plant-breeding techniques and 
genetic modification techniques result in organisms which should be considered to fall under the 
definition of genetically modified organisms (GMOs) in accordance with Directive 2001/18/EC. 

In 2012, a panel for GMOs set up by the European Food Safety Agency (ESA) concluded that 
cisgenesis was just as safe as conventional plant-breeding and that if the genes used in the breeding 
process came exclusively from the target species, the product was not a GMO. 

The Commission then stated, in answer to a question tabled by Peter van Dalen (P-003194/2014, 18 
March 2014), that the legal status of new plant-breeding techniques was currently being analysed to 
decide whether these new techniques should be considered as falling under the existing GMO 
legislation, and that EFSA’s conclusions did not impact on this. 

1. Can the Commission explain why, since Mr Mulder tabled his question in 2008, the Commission 
has still not managed to decide whether or not new plant-breeding techniques such as cisgenesis 
fall under the definition of GMO in Directive 2001/18/EC? 

2. Can the Commission indicate why it is analysing the legal status of new plant-breeding 
techniques without taking account of the conclusions of the EFSA panel? 

3. When does the Commission expect to take a decision on the status of cisgenesis? 


