• EN - English
 • HU - magyar
Parlamenti kérdés - E-002950/2015Parlamenti kérdés
E-002950/2015

  Ambrosia artemisiifolia

  Írásbeli választ igénylő kérdés E-002950-15
  a Bizottság számára
  az eljárási szabályzat 130. cikke
  Béla Kovács (NI)

  Régi gyógynövénykönyvek leírják gyógyító tulajdonságait. Ehető, nagyon sok vitamint tartalmaznak levelei, valamint virága és pollenje is. Szeretik legelni az állatok is.

  A XIX. század polgári, nemesi szalonjaiban az ambrózia illata volt az úri, előkelő illat. Azaz a parlagfű, az ambrosia artemisiifolia illata. Aromaolaját aromamécsesekben hevítették, de lehetett kapni szárított, összesodrott leveleiből készített füstölőt is. Senki sem lett allergiás rá.

  A parlagfű egy ősi, nagyon intelligens növény, sok tekintetben az embernél is intelligensebb. A parlagfűnek az a természetben a feladata, hogy megóvja a földet a kiszáradástól, a szél eróziójától. Ahol parlagon van egy földdarab, ott elszaporodik, hogy megóvja az adott területet. Ahogy megóvta, azután átadja helyét más növényeknek, amelyek az így megóvott talajon már képesek megmaradni, szaporodni. Háborítatlan parlagnál már 4 év alatt 10% alá esik részaránya a növénytársulásokban.

  Ha ismeri a Bizottság ezeket a tényeket, jogosan merül fel a kérdés, milyen lobbiérdekektől vezéreltetve kiáltották ki bűnösnek és irtandónak a parlagfüvet?

  A földek ugaroltatása, azaz parlagon hagyása, legelőnek hasznosítása évezredek óta elfogadott és teljesen megfelel a modern biogazdálkodás gyakorlatának is, ezért várható-e a parlagfű mint biotakarmány és komplex talajvédő növény rehabilitálása?

  Egyetért-e azzal a Bizottság, hogy csakis és kizárólag nagyvárosokban lehessen irtatni a parlagfüvet, ahol annak pollenjét a dízelautók által kibocsátott korom teszi allergénné?