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Question for written answer E-007934/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Mirosław Piotrowski (ECR) 

Subject: Harmonisation of training for laboratory technicians 

Concerning the profession of laboratory technician, there are significant differences across the EU 
when it comes to staff training, entry into the profession, differences in healthcare systems and the 
differing roles of laboratories in those systems. Training for laboratory technicians therefore needs to 
be harmonised. Qualifications acquired in EU Member States to practice this profession are not 
automatically recognised, as provided for in Directive 2005/36/EC of 7 September 2005 on the 
recognition of professional qualifications, because at Member State level the minimum training 
requirements have not been laid down. As a result, it is not possible for professional qualifications to 
be automatically recognised and it is difficult to gain entry into the profession in other Member States. 

Are there any plans to work on harmonising the training for laboratory technicians? What stage has 
been reached in the work on defining the profession of laboratory technician? What is contained in the 
proposed definitions?   

 


