Olagligt, orapporterat och oreglerat fiske samt slavarbete i Thailand
2.6.2015
Frågor för skriftligt besvarande E-008916-15
till kommissionen
Artikel 130 i arbetsordningen
Izaskun Bilbao Barandica (ALDE) , António Marinho e Pinto (ALDE) , Nils Torvalds (ALDE) , Enrique Calvet Chambon (ALDE) , Marian Harkin (ALDE) , Filiz Hyusmenova (ALDE) , Nathalie Griesbeck (ALDE)
Den 21 april 2015 gav kommissionen Thailand ett gult kort i enlighet med förordningen om olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU-förordningen). Detta beslut inleder ett formellt förfarande för dialog med myndigheterna i tredjeland för att få dem att vidta nödvändiga korrigerande åtgärder inom det närmaste halvåret. Vid det senaste sammanträdet inom fiskeriutskottet (som sammanträdde inom stängda dörrar) redogjorde kommissionen i detalj för de mest centrala bristerna i Thailands system för fiskeriförvaltning.
Thailand har sedan 2013 rapporterats för modernt slaveri, medräknat tvångsarbete, barnarbete och människohandel (rapport från ILO 2013, rapport från Environmental Justice Foundation 2015). Största delen av detta moderna slaveri har systematiskt återfunnits inom den thailändska fiskerinäringen.
Thailand är en av de främsta fiskexportörerna på den internationella marknaden, särskilt till EU och Förenta staterna.
1. Vilka åtgärder ämnar kommissionen vidta inom ramen för den regelbundna dialogen med den thailändska regeringen för att förbättra insatserna för att utrota olagligt fiske och modernt slaveri från kedjorna för leverans av fisk och skaldjur?
2. Ämnar kommissionen göra denna fråga till en prioritering i sina diplomatiska förbindelser och handelsförbindelser med Thailand?
3. Har kommissionen – om de thailändska myndigheterna inte vidtar korrigerande åtgärder på vederbörligt sätt – utvärderat konsekvenserna av att införa ett förbud mot import från fiskefartyg som för EU:s flagg och bedriver fiske på thailändska vatten?