
1065703.EN PE 563.578 

Question for written answer E-009816/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Werner Kuhn (PPE) 

Subject: Regulation (EU) No 1303/2013 

Article 61(1) of Regulation (EU) No 1303/2013 states that the Article shall apply to operations which 
generate net revenue after their completion. What does ‘after their completion’ mean? 

For example: suppose a municipality wishes to acquire an ice-making machine for the fishermen in its 
fishing harbour. A usage fee is to be charged to the fishermen for its use, which is to be based on the 
quantity of ice. The usage fee will cover ongoing running costs and also, over a period of ten years, 
the cost of the co-financing provided at national level. Usage will begin on the date the machine is 
brought into commission. Does the commissioning date constitute the day after completion of the 
operation, or is the completion date deemed to be the day on which the mandatory appropriate use 
period ends (in Germany, this is usually five years for plant and machinery)? 

 


