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Question for written answer E-013140/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Alojz Peterle (PPE) 

Subject: Authorisation of pesticides during the transition period 

Regulation (EC) 1107/2009 (in force since 14 June 2011) defines the criteria for approval and validity 
for the authorisation of pesticides. However, the data needed to evaluate if pesticides’ active 
ingredients or products fulfil these criteria are defined in Regulations EU 283/2013 and 284/2013 (in 
force since 1 January 2014). For anything before that date, the data requirements of Annexes II and III 
to Directive 91/414/EEC apply respectively. 

Active substances evaluated between 14 June 2011 and 1 January 2014 have to meet the new 
approval criteria while being assessed using the old data requirements. This leads to several data 
gaps in the dossiers, as recognised by risk assessors in their Draft Assessment Reports. However, no 
complementary data are requested. 

The Commission and Member States are authorising pesticides on the basis of an incomplete risk 
assessment. 

I acknowledge that a transition period is needed to apply the legal framework. However, I would like to 
ask:  

– why the precautionary principle and the legal obligations regarding pesticide risk assessment and 
authorisation are not being applied; 

– what the Commission intends to do with those active substances that have been authorised on 
the above basis, and when it will act? 


