
1097893.EN PE 584.705 

Question for written answer E-004796/2016 

to the Commission 
Rule 130 

Birgit Collin-Langen (PPE) 

Subject: DIN EN 1090 

It was a requirement of the EU Construction Products Regulation and the resulting DIN EN 1090 
standard that all metal producing and processing undertakings wishing to place their products on the 
market in the European Union must have their factory production controls certified in line with the 
harmonised European standard DIN EN 1090-1. 

However, problems have arisen with implementation. 

1. Must all undertakings obtain certification, or are there exceptions for small and medium-sized 
undertakings (one-man businesses)? 

2. Are one-off articles such as railings, balconies, staircases, awnings, carports, conservatories, 
etc., also required to bear the CE marking? 

3. How is this DIN EN standard implemented in other Member States of the EU, and has it been 
implemented too strictly by comparison in Germany? 


