In het OLAF-verslag 2015 wordt vermeld dat gedurende een periode van drie jaar onderzoek werd verricht naar 17 zaken van mogelijk frauduleus gebruik van Europese middelen in Hongarije. In 14 gevallen was er sprake van een gegrond vermoeden van verduistering van EU-middelen. Dit betekent dat bij meer dan 80 % van de onderzoeken werd vastgesteld dat er sprake was van misbruik van middelen en aanbevelingen werden gedaan.
Op grond van het bovenstaande vrezen ondergetekenden dat grote delen van voor infrastructuur en werkgelegenheidsprogramma's bestemde middelen zijn misbruikt.
Eén voorbeeld is een 6 kilometerlange spoorlijn naar het buitenhuis van de minister-president die 1,9 miljoen EUR aan belastinggeld heeft gekost. De beweringen dat de lijn dagelijks door 2 560 tot 7 080 mensen zou worden gebruikt zijn schromelijk overdreven gebleken; volgens de feitelijke cijfers gaat het om slechts 30 tot 50 passagiers per dag.
1. Welke stappen heeft de Commissie reeds gezet om Hongarije aan te sporen de aanbevelingen uit het OLAF-verslag ter harte te nemen?
2. Is de Commissie op de hoogte van de maatregelen van de Hongaarse autoriteiten en de juridische procedures met betrekking tot deze zaken, en hoe zou een toekomstig EOM kunnen helpen om dergelijke zaken beter te onderzoeken?
3. Kan de Commissie informatie verstrekken over het geld dat reeds is teruggevorderd en over de nadere stappen die zullen worden gezet om onrechtmatig uitbetaalde middelen terug te vorderen?