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Question for written answer E-002560/2017 

to the Commission 
Rule 130 

Iratxe García Pérez (S&D) and Juan Fernando López Aguilar (S&D) 

Subject: Discrimination against women as regards access to promotion at work in the public 
sector 

In 2015, the Spanish Government enacted Royal Decree 415/2015 of 29 May, governing the entry 
requirements for professors and senior lecturers. The requirements include a required length of 
service of eight years excluding any periods of maternity leave, which has a detrimental effect on the 
promotion opportunities for women in education. 

Having regard to Article 157(3) of the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU) on 
equal opportunities for men and women,  

having regard to Article 23 of the Charter of Fundamental Rights on equality between women and men 
in all areas, including employment, work and pay,  

having regard to Article 31 of the Charter of Fundamental Rights on fair and just working conditions, 

and having regard to Directive 92/85/EEC of 19 October 1992 on the introduction of measures to 
encourage improvements in the safety and health at work of pregnant workers and workers who have 
recently given birth or are breastfeeding, Article 11(2)(a) of which provides that maternity leave must 
be without prejudice to ensuring the rights connected with the employment contract: 

Does the Commission consider that the Spanish Government is breaching EU law? 

If so, what measures will it take to put an end to this unacceptable gender discrimination? 

 


