Question for written answer E-003421/2017

to the Commission

Rule 130

Piernicola Pedicini (EFDD), Ignazio Corrao (EFDD) and David Borrelli (EFDD)

Subject: Cement and REACH

Can the Commission state why refuse-derived fuel (RDF) is not covered by the REACH Regulation?
Cement clinker is exempted from the scope of REACH under paragraph 5 of Annex V of the
Regulation on the grounds that it is not a chemically-modified substance.

However, the inclusion of combustion ash in manufactured cement clinker constitutes, to all intents
and purposes, a chemical modification of the product (cement clinker), as is easily shown by
comparing the chemical composition of cement clinker that is manufactured with waste combustion
with clinker that is not.
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